PARK WITH aarhUS

PWU-header

Wood is the new Concrete

  • LocationAarhus, dk
  • ProgramParking house and public functions
  • ClientMunicipality of Aarhus
  • Size17.500 m² parking, 2.000 m² public functions
  • YearCompletion 2023
  • CollaboratorsJAJA, Rama Studio, Søren Jensen Engineering

Our winning proposal for a new parking house with public functions could become Denmark’s largest wooden construction, and will as such contribute to reaching Denmark’s goal to become climate neutral in 2050. The new parking house will play an active role in breathing new life into Sydhavnskvarteret [the South Port area] of Aarhus, which is undergoing a transformation from unused industrial zone to a vibrant urban area. The structure of the parking house consists of CLT, cross laminated timber, and LVL, laminated veneer lumber, which has a significantly higher strength than regular glulam. Besides providing parking for the area, the complex will be a hub for activity, creativity and socializing and will connect to the existing infrastructure as well as to the highline Kulkransporet. The project contains 2,000 m² of public functions such as a gym, gallery and café.

PWU1

Fifty-fifty

Splitting the building site into two equal parts and concentrating the building on one half, enable us to turn the other half into an urban forest.

The compact parking facility on the north-eastern half of the site, makes space for a green and creative oasis with small pavilions, where social and cultural activities can unfold. The greenery and the paths of the park continue onto the parking house façade where they transform into a vertical garden of green espaliers and active balconies. In this project, the building’s footprint is minimized to half of the site. The construction is made of wood which stores carbon. Together with the planting of a new urban forest, the parking house will help Aarhus in reaching a life-long CO2-balance.

PWU2
PWU3
PWU4

The park continue onto the parking house facade as a vertical garden of green espaliers and active balconies

The facade is a vertical garden

PWU5
PWU6.jpg